Ostukorvis ei ole tooteid.

Kas 10 000 mAh akupank tõesti laeb Sinu 2000 mAh nutitelefoni täis 5x?

Akupanga mahutavus ja selle sees olevad akuelemendid

Kui vaatate akupanga pakendil olevat numbrit, võib tunduda, et 10 000 mAh mahutav akupank suudab teie 2000 mAh telefonit aku täis laadida viis korda. Tegelikkuses pole see nii lihtne, sest reklaamitav mahtuvus ei tähenda alati seadme tegelikku kasutusvõimet.

Mida näitab reklaamitav mahtuvus?

Reklaamitav mahtuvus viitab akupanga sees olevate akude mahutavusele. Näiteks 10 000 mAh akupangas võib olla neli 3,7V akut, igaüks 2500 mAh mahutavusega, mis teeb kokku 10 000 mAh. Tavaliselt on akupangas kasutatavad akud 3,7V pingega ja mahutavus jääb vahemikku 2200-2800 mAh.

USB-pinge ja akupanga seesmine pinge

Oluline on meeles pidada, et USB-standard, millega seadmeid laetakse, kasutab 5V pinget. Akupanga sees olevad akud on aga 3,7V pingega, seega tuleb nende vahele paigaldada muundur, mis tõstab akupanga pinge 5V-le, et vastata USB-pordi nõuetele. See pingemuundamine mõjutab ka akupanga tegelikku mahtuvust ja efektiivsust.

Kuidas arvutada tegelikku mahtuvust 5V juures?

Tegelik akupanga mahutavus, mida saate kasutada 5V USB väljundiga, ei ole kunagi sama, mis reklaamitav mahtuvus. Selle arvutamiseks võib kasutada järgmist valemit:

Näiteks, 10 000 mAh akupanga puhul on tegelik mahtuvus 5V juures:

Seega, kuigi reklaamitakse 10 000 mAh, saate tegelikult kasutada umbes 7400 mAh. See tähendab, et esialgu tuleb maha arvata umbes 23% reklaamitavast mahutavusest. Kuid see pole veel kõik – energiat kaob ka muundamise käigus.

Pinge muundamise kadu

Muundamise protsess, kus akupanga pinge tõstetakse 3,7V-lt 5V-le, põhjustab täiendavaid energiakadusid. Osad muundurid on tõhusamad kui teised – efektiivsemad seadmed kaotavad vaid umbes 2% energiast, samas kui odavamad seadmed võivad kaotada rohkem kui 10%. Seetõttu on oluline valida kvaliteetne akupank, et vältida liigseid energiakadusid ja tagada maksimaalne kasutuskõlblik mahutavus.

Täiendavad tegurid, mis mõjutavad reaalset mahutavust

Lisaks muundamisele tuleb arvestada ka laadimiskaablite kvaliteeti ja akupanga enda vooluringide efektiivsust. Laadimisel võib kaduda täiendav 5% energiast kaablite ja vooluringide takistuste tõttu. Lisaks ei saa akupanka täielikult tühjaks laadida – teatud hetkel, kui akupanga ja seadme pinged ühtlustuvad, laadimine peatub.

Kas akupangad pakuvad juhtmevaba laadimist?

Paljud tänapäeva akupangad pakuvad ka juhtmevaba laadimist, mis töötab näiteks Qi tehnoloogiaga. See on mugav, kuna pole vaja laadimiskaableid ja piisab seadme asetamisest akupanga peale. Juhtmevaba laadimine on mõnevõrra aeglasem kui kaabliga laadimine, kuid see on mugav lahendus, kui kaablit ei ole käepärast.

Akupanga enda laadimisaeg ja pordid

Suurema mahutavusega akupangad vajavad ka pikemat laadimisaega. Kui plaanite tihti liikvel olla, tasub vaadata akupanku, millel on kiirlaadimise funktsioon, näiteks USB-C PD (Power Delivery). Mitme pordi olemasolu võimaldab laadida korraga mitut seadet, mis on eriti kasulik pikematel reisidel.

Kvaliteetsed kaablid ja hooldus pikemaks elueaks

Kvaliteetsed laadimiskaablid on oluline osa akupanga efektiivse kasutuse juures. Odavad ja katkised kaablid võivad suurendada energiakadusid ning aeglustada laadimist. Samuti on oluline hoolitseda akupanga eest, laadides seda korrapäraselt ja hoidudes äärmuslikest temperatuuridest, mis võivad aku eluiga lühendada.

Keskkonnasõbralikkus

Akupankade sagedane laadimine ja kasutamine aitab vältida ühekordsete patareide kasutamist, mis muudab need keskkonnasõbralikumaks alternatiiviks. Kvaliteetsete toodete kasutamine tagab pikema eluea ja aitab vähendada elektroonikajäätmeid.

Miks tootjad ei reklaami tegelikku mahutavust?

Tootjad reklaamivad akupankade mahtuvust selle järgi, kui palju energiat on akudes 3,7V juures. Tegelikult ei ole 5V mahtuvust alati lihtne määrata, sest see sõltub paljudest teguritest, nagu laadimiskaabli kvaliteet, välised temperatuurid ja isegi akupanga kasutusaeg. Üldine soovitus on arvestada, et reklaamitavast mahtuvusest tuleb USB-laadimise puhul maha arvata 30-40%, et saada realistlik pilt tegelikust kasutatavast energiast.

Kokkuvõte

Kuigi 10 000 mAh akupank võib tunduda võimas, on tegelik kasutatav mahtuvus alati väiksem, kui esmapilgul reklaamitakse. Energiakadu tekib nii muundamise käigus kui ka laadimiskaablite ja seadme vooluringides. Parima kasutuskogemuse tagamiseks on soovitatav valida kvaliteetsete komponentidega ja tõhusa muunduriga akupank, hoolitseda seadme eest ja kasutada kvaliteetseid laadimiskaableid. Nii saate maksimaalselt kasutada akupanga pakutavat energiat ja pikendada seadme eluiga.

E-post: tellimus@toidupakk.ee
Tel: (+372) 5836 0083
Postiaadress: Veski tn 5, Kiili
Välkkiire tarne - 82% tellimustest jõuavad kohale 1-2 tööpäeva jooksul
27 000+ täidetud tellimust / 

15 000+ rahulolevat klienti
Klienditugi Sinu jaoks olemas E-R 09:00-17:00
100% turvalised makseviisid - Sinu andmed on kaitstud
© 2024 Unicorn Digital OÜ
0
Sinu ostukorv
Toode lisatud Ostukorv uuendatud Toode eemaldatud

Ostukorvis ei ole tooteid.

TASUTA tarne tellimustele alates 100€!